ЦЯ ДИВНА ПРИРОДА

Чому рослини зелені?


594e4a0b8ffaЗвичайно є винятки, але частіше за все ми бачимо саме зелені рослини. Звичайного кольору їм надає особлива речовина – хлорофіл. Його вміщують стебла стебла, листя і квіти. Хлорофіл дуже важливий для рослин, оскільки бере участь в основному процесі, що з ним відбувається, – у фотосинтезі.

Що таке фотосинтез?

Будь-якій людині для її життя потрібні повітря, вода та їжа. Схожі потреби мають рослини. Для нормального зростання їм потрібен вуглекислий газ, що міститься у повітрі, а також мінерали та вода – їх рослини беруть із ґрунту. Але цього недостатньо. Додатковий «раціон» рослини отримують самі – завдяки фотосинтезу.

фотосинтез-2-6908214
Відбувається це так: за допомогою хлорофілу рослина «вловлює» сонячне світло, а потім використовує отриману енергію для перетворення води з мінералами та вуглекислого газу на необхідні поживні речовини та кисень.

medio-ambiente
Людина та тварини вдихають у легені кисень, а видихають вуглекислий газ; рослини ж, під час фотосинтезу, – навпаки: вони поглинають вуглекислий газ, а в повітря повертають кисень. Ось чому ліси називають зеленими легенями планети. Без них життя тварин і людей було б неможливим.