АКЦІЯ “Допоможемо птахам взимку”

З настанням зими для птахів, які не відлітають в південні країни, настають найважчі часи: голод і холод. 

13 mini_1

Чи задумувалися  ви – як братам нашим меншим взимку живеться?

За своїми повсякденними клопотами люди навіть не помічають труднощів, з якими стикаються в зимову пору пернаті друзі.

    Впродовж останніх кількох років, саме в цей час, коли птахам дуже важко знайти собі корм під снігом і льодом, на допомогу їм приходять Ясенівські школярі.

IMG_0612 IMG_0615

2013 р.                           2014 р.

  Учні 5  класу виготовили різноманітні годівнички. Кожен старався зробити свою годівничку оригінальною, неповторною та зручною. Тому використовували різноманітні матеріали.  У січні, коли, за прогнозами синоптиків, передбачались найбільші морози та снігопади, діти, разом із класним керівником,  запасли годівнички кормом та повісили їх на дерева біля школи.

Фото0562 Фото0561 - копия

Фото0566

25 січня 2016 року

Нагадую  усім небайдужим рекомендації  Українського товариства охорони птахів:

«Процес травлення в птахів відбувається швидко й енергійно, а тому вони постійно потребують їжі. Найкращим кормом для птахів є звичайне соняшникове насіння, але пам’ятайте, воно має бути не смаженим. Дрібним птахам, що мають маленький дзьоб, важкувато добути ядро зі шкаралупи, тому радимо дещо потовкти насіння. Крім того, годівнички можна наповнювати просом, подрібненим кукурудзяним зерном. До речі, якщо у вас немає годівниці, сміливо насипайте корм на сніг. До такого імпровізованого «столу» теж злітатимуться птахи, хоча дятлів і повзиків за ним не побачиш. Ці люблять годуватися на підвішених годівничках. До корму можна підмішувати насіння маку в невеликій кількості. Ним люблять ласувати чижі й зеленяки. Не варто годувати птахів гречаними, пшеничними, ячмінними крупами, а також рисом і пшоном. Два останні види круп розбухатимуть у шлунках птахів і завдаватимуть їм додаткових неприємностей у холоди. Також не варто загодовувати птахів хлібом. Оскільки хліб для голодного птаха, як попкорн для голодної людини — швидко наповнює пустий шлунок, але не має поживної цінності для птахів. Більш поживними є зачерствілий торт чи тістечка, крихти з печива, залишки від іншої випічки, які багаті на жири».